



Many thanks for support from the École française d'Athènes and the Wellcome Trust's project <u>SHaME</u> (Sexual Harms and Medical Encounters). The PI is Professor Joanna Bourke, Birkbeck, University of London.

# Sexual Violence: Laws, Communities, Interventions

Date: 18 October 2019 Location: <u>École française d'Athènes</u>

### PROGRAMME

Introductions from Professor Joanna Bourke and Professor Efi Avdela Each presenter will have 30 minutes to present their research, followed by 30 minutes of discussion and questions.

Prepare to start (people seated etc.) at 14.30

14.45–15.00: Professor Joanna Bourke introduces the Wellcome Trust Project (5 minutes) and discusses the state of research in the field (10 minutes)

15.00–15.10: Professor Efi Avdela (10 minutes) sets the Greek context for these debates

## Session 1: Histories of Sexual Violence and Law In C19th and C20th 15.10–15.40 (30 minutes): Dr. Achilleas Fotakis, historian, University of Athens "Legal and Historical Meanings of Rape and Sexual Assault: Greek Law in the Nineteenth and Twentieth Centuries" and 15.40–16.10 (30 minutes): Dr. Dimitra Vassilliadou, historian, University of Crete "Sexual Violence, Morality and Legal Practice in Interwar Greece"

and

16.10–16.40 (30 minutes): Dr. Tasos Kostopoulos, historian, University of the Aegean

"A Rapists' Testing Ground? Studying Sexual Violence During the Greek Wars, 1897-1949" and

16.40–17.10 (30 minutes): Discussion

17.10–17.20 (10 minutes): coffee break

### Session 2: Medical Communities and Sexual Harms from the 1960s

17.20–17.50 (30 minutes): Dr. Ruth Beecher, historian, SHaME, Birkbeck, University of London

"'Eyes and Ears Alert': Children, Sexual Harm and the Role of the Community Health Practitioner"

and

17.50–18.20 (30 minutes): Dr. Louise Hide, historian, SHaME, Birkbeck, University of London *"Open Doors, Closed Minds? Sex and Sexuality in Psychiatric Hospitals, 1960s to 1980s"* and

18.20-18.50 (30 minutes): Discussion

18.50–19.00 (10 minutes): coffee break

### Session 3: Therapeutic Interventions into Sexual Abuse

19.00–19.30 (30 minutes): Ms. Adeline Moussion, anthropologist, SHaME, Birkbeck, University of London

*"Male violence, traumatised femininities? Language of trauma meets language of Injustice in a medical centre for women victims of violence in the Île-de-France"* and

19.30–20.00 (30 minutes): Dr. Panagiotis Kostaras MD, PhD, psychiatrist, psychodynamic psychotherapist, psychotraumatologist, Athens

"Revictimization and the Paradox of Repeating the Trauma"

and

20.00–20.30 (30 minutes): Discussion

20.30–20.40 (10 minutes): coffee break and disperse